småkage-bagning med børnene
Jeg har i nogle dage gået og tænkt over, om jeg mon ikke skulle forsøge mig med at få bagt lidt småkager sammen med min søn på 2,5 år. Vi elsker at bage sammen, men jeg tror også, at de fleste forældre ved, hvor hurtigt de små fingre kan proppe lidt for meget dej i munden og smide mel over det hele. Men når nu julen nærmer sig med hastige skridt, skulle det være!
Det gode ved at vælge småkager er, at småkagerne kan holdes friske i en lufttæt beholder og behøves derfor ikke blive pyntet samme dag, hvis det virker som en større opgave.
Småkager hører naturligvis julen til og der findes et hav af variationer. I dette blogindlæg deler jeg en helt simpel grundopskrift og vil i samme omgang give mit bud på lidt inspiration til, hvordan man nemt kan ændre i grundopskriften og derved bruge denne opskrift året rundt – jul eller ej.
PYNT
TIL SMÅKAGERNE
Da jeg havde min søn med, valgte jeg at gå med den traditionelle hvide glasur – også kaldet “royal icing”.
Jeg selv fyldte glasuren på sprøjtepose med en lille tyl og min søn fik en skål med en lille ske i.
Kønt blev det nødvendigvis ikke, men vi hyggede os med det og det er det vigtigste.
ROYAL ICING
Royal icing er en blanding af flormelis og æggehvider. Jeg selv bruger pasteuriseret æggehvider, da massen ikke bliver varmet op.
Man kan også lave den med vand i stedet for æggehvider, men så flyder glasuren desværre mere ud og sætter sig ikke så fint på samme måde end med æggehvider. Så jeg anbefaler klart æggehvider.
Ellers er det kun fantasien, der sætter grænser. Glasuren kan inddeles i flere små skåle og få hver sin farve. Her anbefaler jeg pastafarve og ikke konditorfarver, da de er meget flydende og påvirker konsistensen på glasuren.

opskrift
FREMGANGSMÅDE
115 g blødt smør
100 g sukker
1 æg
200 g mel
1 tsk vanillesukker
1 tsk bagepulver
30 g kakao
fremgangsmåde
Pisk smør og sukker lyst og luftigt.
Tilsæt æg og pisk godt.
I en anden skål blandes alle de tørre ingredienser, som sigtes over i den lyse, luftige masse.
Vend det hele sammen med en dejskraber, til du har en ensartet masse.
Drys godt med mel på bordet og rul dejen ud til en tykkelse på cirka 0,5 cm.
Stik dejen ud med udstikkere og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir.
Bag småkagerne ved 180 grader.
Småkagerne bages til de er faste og let sprøde.
Bruges der store udstikkere er bagetiden 6-8 minutter. Bruges der mindre udstikkere er bagetiden 5-7 minutter.
Lad dem køle helt af på en rist, så bunden bliver sprød.
variation i opskrifterne
Man kan altid ændre på grundopskriften. Hvis man ønsker andre krydderier, tager man bare lidt af melet fra og tilføjer de ønskede krydderier i stedet for.
Gå ud fra at en teske krydderi vejer alt mellem 3-5 gram.
Hvis man er i tvivl om smagen, kan man enten vælge at smage på dejen, som den er og ellers bager man blot en lille udrullet klump som smagsprøve få minutter i ovnen. På den måde finder man hurtigt frem til den ønskede smag.
grundopskrift
juleopskrift
115 g blødt smør
100 g sukker
1 æg
230 g mel
2,5 tsk vanillesukker
1 tsk bagepulver
juleopskrift
115 g blødt smør
100 g sukker
1 æg
220 g mel
1,5 tsk vanillesukker
1 tsk bagepulver
2 tsk kanel


DET RETTE UDSTYR
ENGANGSSPRØJTEPOSER KLIK HER
JULEUDSTIKKERE KLIK HER
TYLLER KLIK HER
PASTAFARVE KLIK HER
DEN NEMME LØSNING KLIK HER